Ring Oss 64 80 99 88
Bestill Gratis Befaring
Hjem INSPIRASJON Pergola Skal en pergola medberegnes i bebygd areal (BYA) på en tomt?

Skal en pergola medberegnes i bebygd areal (BYA) på en tomt?

Skal en pergola medberegnes i bebygd areal (BYA) på en tomt?

Når du planlegger å berike tomten din med en pergola, er det viktig å forstå hvordan dette kan påvirke den totale bruken av bebygd areal (BYA) på eiendommen din. Med et økende antall huseiere som velger å installere pergolaer, enten for estetikk eller funksjonalitet, blir det essensielt å kjenne til de relevante bygningsforskriftene.

Hva er en pergola?

Tradisjonelt sett er en pergola et hageelement med åpne sider og et rammeverk overtopp, ofte designet for å støtte klatreplanter og blomster. Den klassiske pergolaen skaper et naturlig og sjarmerende uterom hvor planter kan veve seg gjennom strukturen og skape en levende baldakin. I nyere tid har imidlertid definisjonen av pergola utvidet seg til å omfatte konstruksjoner med mer permanente tak og til og med lukkede vegger, noe som bringer oss til spørsmålet om BYA.

Når regnes pergolaen med i bebygd areal?

Ifølge bygningsforskriftene skal en pergola medregnes i den totale beregningen av bebygd areal på en eiendom hvis den har et fast tak eller skvvbare lameller i aluminium som kan dekke til strukturen. Dette gjelder spesielt når pergolaen er konstruert med elementer som kan omgjøre den til en mer lukket struktur. En slik pergola kan sees på som en forlengelse av hjemmet, hvor taket gir beskyttelse mot vær og vind.

Uteluksus AS kan tilby ulike uttrekkbare pergolaer med stoff eller PVC-duktak, hvor taket gir full beskyttelse og dermed vil regnes ikke med i BYA (bebygd areal). Det er fullstendig vanntett og motstandsdyktig mot påvirkning av UV-stråler. Åpning og lukking av taket skjer med motordrift og kan fjernstyres.

Unntak fra regelen

Det er viktig å merke seg at en pergola som er utformet mer i tråd med den tradisjonelle modellen – det vil si en struktur med åpne bjelker uten fast takdekke eller med et foldeduktak som ikke er ment for å være permanent lukket – generelt ikke vil inngå i beregningen av BYA. Disse strukturene anses for å være midlertidige eller sesongmessige tillegg til uterommet, som ikke permanent øker dekket område på tomten.

Pergola med flatt PVC-duktak Sandefjord

Pergola med skrått PVC-duktak Tønsberg

Pergola med skrått ståff duktak Oslo

Konklusjon

For huseiere som vurderer å bygge en pergola, er det viktig å vurdere både design og funksjonalitet for å avgjøre om konstruksjonen skal medregnes i bebygd areal (BYA). Hvis pergolaen inkluderer elementer som fast tak eller bevegelige lameller i aluminium, bør du planlegge for at dette vil påvirke din totale BYA. For de som ønsker en mer flyktig løsning, kan en pergola med foldeduk tak være veien å gå.

Konsekvenser av å ikke overholde BYA-regler

Å bygge en pergola som feilaktig ikke er medregnet i BYA kan ha flere konsekvenser. Overskridelse av tillatt BYA kan føre til sanksjoner fra lokale bygningsmyndigheter, som kan inkludere bøter eller pålegg om å endre eller fjerne strukturen. Dette kan igjen medføre uforutsette utgifter og potensiell forsinkelse i andre planlagte prosjekter på eiendommen.

Videre kan unøyaktigheter i BYA-registreringen påvirke verdien av eiendommen ved salg. Potensielle kjøpere eller eindomsmegleren kan vurdere eiendomsverdien lavere hvis de oppdager at konstruksjoner på eiendommen ikke overholder lokale forskrifter.

Råd for fremtidige prosjekter

For å unngå slike utfordringer anbefales det å konsultere med fagfolk fra Uteluksus AS, en arkitekt eller en planlegger før byggingen starter. Disse fagfolkene kan gi veiledning om hvordan pergolaen bør designes for å overholde gjeldende BYA-regler, samtidig som dine estetiske og funksjonelle behov blir møtt. Det er også fornuftig å kommunisere med lokale myndigheter for å forstå alle relevante forskrifter i ditt område.

Ved å forstå og navigere i disse retningslinjene kan du sikre at din pergola ikke bare forbedrer livskvaliteten, men også overholder lokale bygningsforskrifter. Dette vil bidra til å sikre at dine utendørs rom ikke bare er vakre, men også lovlige.

    Del:

    Kan hende du også liker