Ring Oss 64 80 99 88
Bestill Gratis Befaring
Hjem INSPIRASJON Drivhus Glass eller polykarbonat til drivhuset?

Glass eller polykarbonat til drivhuset?

Glass eller polykarbonat til drivhuset

Glass eller polykarbonat i drivhuset

Et av de viktigste valgene du må ta når du skal investere i et drivhus, er om du skal ha glass eller polykarbonat.

Hele poenget med et drivhus er å slippe inn lys og samtidig fange varmen for at plantene skal vokse. Da er det viktig å velge et materiale som har disse egenskapene, og som har lang holdbarhet.

Aluminium skrå terrassetak med polykarbonat uteluksus

Tradisjonelt sett ble de fleste drivhus laget av glasspaneler. I løpet av de siste årene har det imidlertid blitt mer vanlig å bruke polykarbonat istedenfor glass. Vegger av polykarbonat har mange av de samme gode egenskapene som glass. Dette gjør valget enda vanskeligere. For å gjøre det litt enklere for deg, har vi sammenlignet noen av fordelene og ulempene ved begge disse materialene.

Lys

Siden glass er klart og helt gjennomsiktig, slipper det inn mye mer direkte sollys. Polykarbonatplastikk forvrenger lyset som det slipper inn, som kalles diffust lys. Planter klarer seg faktisk bedre med diffust lys siden direkte lys i noen tilfeller kan bli for sterk kost for plantene.

Diffust lys skinner rundt plantene slik at de får solen jevnt over seg i stedet for bare på den øverste delen av planten. Når plantene får en jevn mengde med sol, vokser de ofte fortere. Med tanke på lysforhold er altså polykarbonat det beste valget.

Varme

Hele poenget med et drivhus er å bruke solens kraft til å varme opp et rom for å få plantene til å vokse utenom sesongen. Hvis rommet ikke holder på varmen, er det ubrukelig som drivhus. Glass er både raskt å varme opp og raskt å kjøle seg ned, slik at det ikke holder på varmen for lenge.

En plate av polykarbonat holder dårligere på varmen enn en glassplate. Heldigvis er de fleste polykarbonatprodukter til drivhus faktisk laget av en konstruksjon med doble vegger, der to plater settes sammen med et mellomrom i mellom. De doble platene og mellomrommet mellom dem gjør at polykarbonat holder enda bedre på varmen enn enkle plater av glass.

Varighet

Glass er selvfølgelig knusbart, men polykarbonatplater kan også få riper under tøffe værforhold. Polykarbonat må behandles med UV-beskyttelsesmiddel for å forhindre at materialet gulner og brytes ned. Glass trenger ikke denne ekstra behandlingen.

Hvis en del av panelene må lappes eller byttes, er det mye enklere å gjøre dette med individuelle glassruter i stedet for å bytte ut et helt ark polykarbonat. De fleste langsiktige polykarbonatplater er laget for å vare rundt ti år. Generelt er varigheten på garantien en god indikasjon på hvor lenge du bør forvente at det holder.
Glasset har svært lang holdbarhet så lenge det ikke blir utsatt for veldig harde påkjenninger.

Vedlikehold

De fleste polykarbonatplater krever lite eller ingen vedlikehold, men glass krever litt ekstra arbeid. For et klassisk utseende, kan det hende du må rengjøre det med jevne mellomrom, avhengig av bruk.
Siden det også slipper inn mer direkte lys, kan det hende du trenger en slags skyggelegging og må være flinkere med lufting i tilfelle det blir for varmt.

Oppsummering

Drivhusdesign er en beslutnings som må tas etter personlige preferanser. Glass og polykarbonat har begge sine fordeler og ulemper. Denne artikkelen er stort sett tatt fra et nybegynnerens synspunkt, så det er ikke sikkert at alle punktene som nevnes faktisk er en ulempe eller fordel for deg.
Begge materialene er like egnet for bruk til drivhus.

Kontakt Oss

    Del:

    Kan hende du også liker