Ring Oss 64 80 99 88
Bestill Gratis Befaring
Hjem INSPIRASJON Pergola Inspirasjon til ny pergola på terrassen eller hagen

Inspirasjon til ny pergola på terrassen eller hagen

De siste årene har pergola økt i popularitet som en forbedring til uteplassen. Ikke bare gir denne fine konstruksjonen liv og stil til uteområdet ditt, men den kan også tjene et tiltrengt formål.

Pergola kommer i forskjellige former, størrelser og materialer, og er synonymt med mer utendørsliv i eget hjem. Dette var en trend som dukket opp før pandemien, men som definitivt har økt siden nedstengningen ettersom folk bruker mer tid i og rundt hjemmet sitt.

Huseiere har oppdaget fordelene ved å slappe av og samle folk i uterommet, og søker kontinuerlige forbedringer for å tilføre skjønnhet og visuell appell til hagen. Hvis du ønsker å legge til et skyggefullt fristed til hagen eller terrassen, er en pergola et forlokkende alternativ. I likhet med en uteplass tilbyr en pergola et pittoresk sted å arrangere sammenkomster eller bare slappe av.

Les videre for alt du trenger å vite om pergolaer, og om du bør vurdere en til uterommet ditt.

Hva er en pergola?

Pergola er en ganske enkel utendørskonstruksjon, bestående av fire vertikale stolper som støtter et tak med tverrbjelker eller gitter. Taket kan stå åpent eller dekkes til for å skape et område skjermet fra elementene. De luftige strukturene er vanligvis laget av tre, vinyl eller aluminium.

En pergola kan festes direkte til huset eller være helt frittstående. De vanligste versjonene har en serie med tverrbjelker, men det finnes også uttrekkbare lamellalternativer for forskjellige preferanser.

Pergola har blitt svært populær i Norge de siste årene, men visste du at dette er en konstruksjon som har århundrer bak seg? Noen mener pergolaen har opprinnelse fra det gamle Egypt, uansett kan den italiensk-inspirerte strukturen garantert dateres tilbake til Middelalderen.

Trenger du å søke for å montere en pergola? Les om reglene i vårt blogginnlegg her.

Hvilket materiale du bør velge til din pergola

Pergolaer var opprinnelig tømmerkonstruksjoner uten tak. De ble vanligvis dekorert med klatreplanter for å skape et skyggefullt område. I dag brukes pergolaer for å skape et komfortabelt utendørs oppholdsområde som gir beskyttelse mot sol og regn.

Pergolaer kan lages av forskjellige materialer, hvor tre, vinyl og aluminium er de mest brukte. Når du skal vurdere hvilket materiale du bør velge, bør du veie alle fordeler og ulemper ved hver før du tar din endelige avgjørelse. Nøkkelfaktorene å vurdere er vedlikeholdet som er involvert, materialets sannsynlige levetid over tid sammenlignet med kostnaden, og (selvfølgelig) den generelle stilen og utseendet til produktet.

Pergolaer i tre

Med en trepergola vil du typisk ha muligheten til å velge mellom enten sedertre eller en annen tresort som er trykkbehandlet. Selv om trykkbehandlingen brukes til å hjelpe mykere treslag til å motstå råte, mugg og insekter, er de fortsatt mer utsatt for disse problemene enn syntetiske materialer. Med riktig, regelmessig vedlikehold kan trepergolaer vare like lenge som vinyl eller aluminium, selv om de har en mye høyere risiko for å bli ødelagt for tidlig. Av denne grunn er trykkbehandlet tre lavest på listen for lang levetid. Imidlertid kan den være billigere enn de andre alternativene, selv om prisen på materialer har steget mye den senere tid.

Vinylpergolaer

Sammenlignet med tre vil en vinylpergola vare hele livet med minimalt vedlikeholdsbehov. Vanligvis er en årlig vask mer enn tilstrekkelig for å bevare fargen og utseendet. Men hvis du bor i et område med mye snø, kan de være mindre solide enn tre eller aluminium. De kan også se billigere ut enn en aluminiumspergola.

Vinylpergola kommer ofte i lyse hvite eller beige farger, og tilbyr et mer formelt utseende sammenlignet med naturlig eller malt tre. Hvis du ønsker en mer unik farge, er det mulig å male vinylen med en akrylmaling som er mer til din smak. Dette kan imidlertid øke vedlikeholdet for både rengjøring og utbedring av maling over tid.

Valget er ditt!

Pergola med lamelltak DRAMMENNår du bestemmer deg for hva slags pergola du ønsker, tenk på hvilken funksjon som er ønsket og hvordan den skal plasseres. Dette vil bidra til å finne det beste materialet for prosjektet. Budsjettet ditt vil også påvirke den endelige avgjørelsen.

Uteluksus kan hjelpe med å velge riktig design og materialer for ditt hjem og sted. Uteluksus tilbyr moderne og robuste aluminiumskonstruksjoner for gårdsplass, hus, hage. Vi tilbyr både prosjektering, produksjon, levering og montering av hagebygninger.

Pergola har en rekke fordeler og allsidige bruksområder og er den perfekte måten å utvide boarealet ditt utendørs. Selv om dette er en fast konstruksjon, er den veldig fleksibel. Du kan velge hvilket tak du ønsker, om du ønsker ekstra skjerming langs sidene og du kan selv innrede og pynte området med møbler, planter, lys og varmelamper.

En pergola er en verdifull investering som gir tilgang på uterommet ditt året rundt. Hvis du er klar til å anskaffed din egen pergola, står teamet vårt klar for å hjelpe. Det første trinnet er å samarbeide med våre dyktige utendørsdesignere for å ferdigstille den perfekte pergolaen for din plass og din stil. Kontakt oss for å komme i gang – og for å få ditt tilbud!

Du kan enten ringe oss på 908 54 052, eller sende oss en e-post på post@uteluksus.no eller gjennom lenken nedenfor.

Kontakt Oss

    Del:

    Kan hende du også liker