Ring Oss 64 80 99 88
Bestill Gratis Befaring
Hjem INSPIRASJON Pergola Tips til hvordan bruke pergola om vinteren

Tips til hvordan bruke pergola om vinteren

pergola vinter

Mange forbinder pergola med sol, sommer og varmt vær. Og når vinteren nærmer seg er det lett å trekke innendørs og forlate uteområdet frem til neste vår. Hvorfor ikke lage varige minner året rundt ved å bruke pergola om vinteren også? Se for deg hvor hyggelig det er å invitere venner og familie under en varm og god allværs pergola mens snøen laver ned rett utenfor. 

Det finnes flere bruksområder for pergola på vinterstid, og vi gir deg tips til hvordan du kan utnytte uteområdet ditt om vinteren, gjøre pergolaen klar for den kalde vintersesongen og hvordan vedlikeholde den.

Slik kan du bruke pergola om vinteren

Å kunne bruke en pergola i vinterhalvåret kan gi deg og dine den samme gode opplevelsen selv med kalde temperaturer. Uteområdet kan brukes også når det er surt og grått i været. Her er noen tips og ideer til bruk av pergola om vinteren, som både er elegante og kostnadseffektive: 

Sørg for tak over hodet

pergola vinterOm du ikke allerede har tak eller dekke på pergolaen, er dette det første steget til et uteområde som kan benyttes til alle årstider. En pergola med et slitesterkt, værbestandig tak kan bedre beskytte mot elementene og samle varmen. Pergolaer er hardføre strukturer, og et tak vil garantert holde kulde, regn og snø ute.

Pergolatak er allsidige og kommer i mange ulike varianter og materialer. Man kan ha tak i både glass og aluminium, eller utrekkbare lameller som gir større fleksibilitet i sommerhalvåret når man vil gjerne vil justere hvor mye lys og luft man vil slippe inn. Ved å sette opp utrekkbare sider vil man beskytte uteområdet ytterligere for vind og regn, og beholde varmen.

Varm opp uteområdet 

Hovedgrunnen til at de fleste velger å holde seg innendørs om vinteren er selvfølgelig på grunn av det kalde været. Dette kan løses ved å ha en varmekilde, for eksempel gjennom en peis integrert i utebordet eller en varmelampe over eller rundt sittegruppen. Det finnes en rekke trygge, energieffektive varmelamper som enten henger i taket, festes på stolpene til pergolaen eller frittstående som gir varme til hele området. Det finnes lite som er koseligere enn å sitte varmt og godt under et pledd utendørs, mens du nipper til en varm kakao og ser på måneskinnet eller snøen lave ned utenfor. 

Gjør uteområdet behagelig og koselig

Vinteren i Norge er mørk, og da er det trivelig å montere litt myk og behagelig lys som gir en koselig stemning. Lyslenker som man bruker rundt juletider fungerer utmerket gjennom hele vinteren, og setter stemningen for en hel kveld ute. Ekstra pledd og saueskinn vil gjøre opplevelsen ekstra varm og behagelig, som sikrer at alle blir værende enda lengre ute i trivelig lag. Pyntegjenstander og levende lys vil være prikken over i’en for mange hyggelige stunder på uteterrassen om vinteren.

Vinterklargjøring og vedlikehold av pergola

Før vinteren og kulda brått dukker opp, kan det være smart å gjøre uteområdet og pergolaen klar for en mer utsatt sesong. Dette vil hindre unødvendig slitasje og du bevarer både møbler og pergola i enda flere år. 

Vinterklargjøring av uteområdet 

Både hagemøbler og pergola er utviklet for å tåle norsk klima, noe som er helt essensielt her i Norge med fire årstider og med en variabel sommersesong. Likefullt er det viktig å ta godt vare på møblene og uteområdet, gjennom vinterklargjøring og innendørs lagring av det som ikke tåler regn og kulde. 

Så snart høsten melder sin ankomst bør du du gjøre uteområdet klar for vinteren. Sørg for å vinterlagre det som ikke bør stå ute, og vask og vedlikehold alt før du stuer det inn i en bod eller garasje. Husk å tørke alt godt før de lagres, for å unngå råte, mugg og frostspreng dersom de er fuktige. Har man ikke plass til å lagre møbler inne, bør man anskaffe møbeltrekk som beskytter mot vær og vind. 

Materialer i rotting, aluminium og rustfritt stål tåler gjerne å stå ute året rundt, og er således materialene vi anbefaler ved kjøp av både pergola og utemøbler. Kvalitet gir lengre levetid, og selv om det kanskje koster litt mer ved innkjøp vil dette lønne seg i lengden. Pergola i aluminium sikrer deg et uteområde du kan bruke hele året og i mange år fremover. 

Ta gjerne kontakt med oss for anbefalinger til et godt kjøp! 

Vedlikehold av pergola 

Hvordan man vedlikeholder pergola avhenger naturligvis av hvilket materiale den er laget av. 

Dersom pergolaen er laget av tre, kan fargene falme og er generelt mer utsatt for slitasje enn andre materialer. Det er derfor viktig med jevnlig stell og pleie av en trepergola, som kan behandles med olje eller impregnering. Vi anbefaler sistnevnte, ettersom dette vil beskytte bedre mot fuktighet og vann – som ofte gir større skader enn sollys. Før du impregnere pergolaen, anbefaler vi at du vasker den med mildt såpevann og sørger for at den er helt tørr før impregneringen.  

En pergola i aluminium vil gi deg langt mindre arbeid, da dette er et materiale som er tilnærmet vedlikeholdsfritt. Materialet har veldig god holdbarhet, og tåler både sol, regn og kulde. En pergola i aluminium kan lett holde i over 30 år. Det er selvfølgelig lurt å ta godt vare på denne også, gjennom rengjøring et par ganger i året. En aluminumspergola kan enkelt rengjøres med ferskvann, eller tørkes av med en fuktig klut i ny og ne. Mer vedlikehold kreves ikke, og er således en viktig grunn til at vi anbefaler kjøp av pergola i aluminium. 

Se våre modeller her.

Lag din egen vinteroase med pergola fra Uteluksus i dag

En pergola kan være et utendørs oppholdsrom hele året. Lag en vinterpergola med et tak, sidevegger og varmekilder, klar til å brukes av deg selv, venner og famile. Å tilbringe tid utendørs også om vinteren er både sunt, hyggelig og sosialt. 

Hvis du er klar til å nyte uteplassen året rundt i stedet for å vente på sommeren, kan du ta kontakt med oss for å få tips og hjelp til din helårs pergola. Vi har lang erfaring og hjelper deg gjerne med å finne den perfekte løsningen for din nye vinteroase. Sjekk ut produktene våre eller ta kontakt oss med de spørsmål du måtte ha. Vi ser frem til å hjelpe deg!

Kontakt Oss

    Del:

    Kan hende du også liker